pátek 27. května 2016

Proč mají lidé někdy raději zvířata než lidi

Výhoda toho, když poznáváte jinou kulturu bez předsudků, je, že se vzájemně obohatíte. Můj švagr se nedávno oženil s Argentinkou a ta měla zajímavý postřeh, když navštívila ČR. Řekla: Vy asi máte raději zvířata než lidi. Není to škoda?
I Argentinská kultura má své stinné stránky, jako každá, ale tohle mě dostalo. Je to upřímná pravda. Nejde jen o ČR, je to tak jistě i v jiných státech, ale tady to viděla prvně. Proč to tak je?

Vlastnosti a chování zvířat, jako příklad uvedu psy, to jsou naši nejčastější mazlíčci:

reagují na dobrou výchovu
jsou vděční
zavřete je na dvě hodiny v místnosti a oni Vás stejně potom rádi vidí
milují vás bezpodmínečně
nedočkáte se od nich zrady
jsou většinou roztomilí
dobře vychovaný a zdravý pes nekouše
přinutí vás k pohybu, i když se vám nechce
zdravý pes je celkem levný na chov
dělá vám radost

Výhod může být i více, ale tyto mě teď napadly.

Vlastnosti a chování lidí oproti zvířatům:

děti také reagují na dobrou východu
umí být vděční
nemůžete je zavřít samotné na dvě hodiny do místnosti, protože člověk nemá rád nucenou izolaci
člověk umí také milovat, ale musí mít proč (u rodičů to nemusí platit)
dočkáte se od nich zrady, záleží na charakteru, ale přátele si můžeme vybírat
umí se roztomile chovat
lidé umí kousat, slovně, a to hodně, vypořádat se s kousavými poznámkami dá práci a co teprve ten vztah urovnat
když máte parťáka na celý život (dobrého přítele nebo partnera), můžete sportovat spolu. Nic tak neutvrdí vztah jako procházky, je čas na komunikaci
Skromný člověk není finančně náročný
přítel, partner i dítě vám může přinášet radost celý život

Problém s lidmi je, že ne vždy se dočkáme očekávané reakce, zatímco reakce u zvířete se dá nějak předvídat. Z toho mi vyplývá, že vztah s člověkem dá mnohem více práce. Stojí to ale za to?

Když se Vám něco stane, váš pes vás těžko navštíví v nemocnici, postará se o vás v těžké nemoci, pokud k tomu není speciálně vycvičen, ale ani tak Vám nevymění plenky. Když chcete rodinu, potřebujete k tomu druhého člověka. Dobrý přítel vám včas řekne, že je s vámi něco špatně, že se měníte k horšímu, třeba vlivem peněz nebo moci a může vám pomoci se zase změnit k lepšímu.  Rodič vás objímá a říká, že bude líp, snaží se pomoct vždy, když může. Když dáváte, vrátí se vám to, i když možná z jiné strany než jste to čekali.

Mít rád lidi je opravdu těžší než mít rád zvířata a lásky je obecně na světě málo, ale kolem sebe si svým přístupem můžeme vytvořit laskavé prostředí.

Naše dva psy mám ráda, ale nikdy mi toho nemůžou dát tolik, jako druhý člověk – přítel, partner nebo rodič. 

2 komentáře:

  1. Tož u lidí je to hop nebo trop, u zvířat sympaticky vcelku konstantní, nedočkáš se kdoví čeho, ale ani moc často nejsi nepříjemně překvapená, a když už, tak se s tím rychleji srovnáš, protože "přeci jenom je to zvíře". Lidé jsou vyšší tvorové, takže přirozené potřebují prostor pro vlastní myšlenky, představivost, kreativitu, řízení, takže se dva lidi (vyjma manželů) na sebe nemůžou úplně "nacucat", jinak se dřív či později sežerou (ponorka). Máme každý své světy. Se zvířaty to jde. Takže lidé navzájem uspokojují jiné sociální a fyzické potřeby než zvířata u lidí. Myslím, že to nejde srovnávat, člověk zase nevyčuchá blížící se záchvat nebo výbušninu a tak. Vztahy se zvířaty jdou snadno, ale u lidí bývá zádrhel protože jsou spíš založené na snaze, tak přirozeně ty vztahy se zvířaty vypadají lépe. A jsou pohodlnější, to je taky pravda. U lidí člověk snadno zahořkne a těžko se to léčí. A taky lidská společnost upadá, tak jsou vztahy se zvířaty citově bezpečnější. Zase na druhou stranu - tady je méně opravdové brutality než v Jižní Americe ... Ale my se máme rádi, že jo? ;-)bvg Linda

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám, že jste si našli čas pro komentář na můj blog!